Aktualizováno: Honza Zbranek a Dušan Stoupa Janák přelezli Bellavistu na Tre Cime v Dolomitech

14. 9. 2015

Ve dnech 8. a 9. 9. 2015 přelezli Honza Zbranek a Dušan „Stoupa“ Janák cestu Alexe Hubera Bellavista (8b/c) na Cima Ovest ve skupině Tre Cime v Dolomitech.

Cesta vede největším převisem v Alpách. Prvních 10 délek do možného bivaku je papírově výrazně těžších než zbylých 12 na vrcholovou polici a byly vylezeny stylem PP, RP nebo OS. Tu klíčovou klasifikovanou Alexandrem Huberem jako 8c přelezl při závěrečném pokusu Honza stylem PP. Stoupa tuto délku přelezl v průběhu předchozích nacvičovacích pokusů s několika odpočinky pouze stylem AF. Jedná se o atletické lezení v 55 metrů dlouhém traverzu střechovitým převisem s povinným lezením mezi jištěními tak do 9+, resp. 7B bouldr. Od přelezu Alexe Hubera se cesta trochu olámala, ale v průběhu nemnoha přelezů, které si připsali na konto např. David Lama nebo Barbara Zangerl asi spíš zlehkla (8b/c). Přesto s ohledem na absenci postupových nýtů Bellavista stále patří k nejtěžším skalním horským cestám světa. Cesta nabízí vzdušné lezení v obrovské střeše vysoko nad údolím ve významné alpské stěně a je jištěná skobami, z nichž ne všechny jsou dobré. Nabízí tak pocitově intenzivní a krajinově vděčný lezecký zážitek, inu Bellavista. Po pohodlném, ale trochu chladném bivaku na 10. délce následoval překvapivě alpinistický dolez klasickou Cassinovou cestou, kde bylo potřeba se soustředit až do konce. Lezení sice maximálně v sedmém stupni, ale zato v teplotách kolem nuly, v místy poledovatělé skále a končící zaledněnými komíny. Vzhledem k podmínkám panujícím při přelezu byl výstup celkově 22 délek dlouhou linií nakonec celkem vyrovnanou alpskou túrou.

Rozhovor k přelezu najdete na webu Boulder.cz

Stinger

Stinger

Velmi lehká bunda z materiálu GORE-TEX® Active. Model je určen k rychlým, relativně krátkodobým 
a přitom pohybově náročným aktivitám jako jsou běh, cyklistika, trail running či skialpinismus.

Detail produktu
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.SouhlasímDalší informace