Dva členové Tilak Teamu Jindřich „Piňon“ Mandát a Martin „Magnusek“ Klonfar se před pár dny vrátili z Grónska. A protože měli dle vlastních slov „měsíc plech“, sportovní výkony tomu odpovídaly.
Na rozlezení zvolili War and Poetry (Ulamertorsuaq, 5.12c, 1100m/ 30 délek). Poté se přesunuli pod druhou dominantu Tasermiut fjordu - Nalumasortoq - Non ce due senza tre (pravý pilíř, 5.11+, 700m/ 18 délek, OS). A přišel čas na to nejtěžší, co v Grónsku je - Moby Dick (Ulamertorsuaq, 9+, 1100m/ 31 délek). Protože vydrželo počasí i chuť, přišel na řadu prvovýstup na méně známý Dóm - Bananissima, 7-, 600m / 12 délek). No a nakonec Japonskou cestu opět na Nalumasortoq - Life is beautiful (levý pilíř, 5.13-, 600m / 13 délek). K tomu není co dodat, snad jen – klobouk dolů pánové… Více se dozvíte v originálním popisu lezení cesty Moby Dick přímo od účastníků zájezdu Uliho mastný fták - rituální receptura
Uli a mastný fták Ftáka opláchneme, necháme skapat a spolu s třiceti kilogramy domácích potřeb pevně zavážeme do nemožného pytle. Ukloněnou plotnu mírně rozhicujeme a pytel po ní asi 8 hodin zvolna smýkáme, dokud se nezačne klubat. Domácí potřeby vyvrhneme a ftáka necháme 36 hodin uležet.
Mírně rozhicovaná plotna ; Domácí potřeby Zatímco fták odpočívá, připravíme jumarinádu: mírně uklohněnou, krivetami předem prošpikovanou žulovou placku rozžhavíme na 9+. Přiložíme čerstvého piňona a zprudka freetujeme až pustí šťávu. Vyšťaveného Piňona opatrně odstraníme. Na mírnějším ohni OS-mahneme 170 metrů na prst tlustých nudlí, jumarinádu zahustíme a do rána důkladně orestujeme.
Freetování čerstvého piňona Nudle Víc nudlí Ftáka občerstvíme jumarinádou a ihned udávíme další porcí lehce okomínovaných nudlí. Plotnu rozpálíme opět na 9+, smícháme orestované zbytky piňona, rajský průtlak a kozí nohu. Po hodině usilovného freetování přidáme zadáveného ftáka, ztlumíme sporák a necháme ještě 80 metrů dojít. Ftáka vložíme Ulimu mezi půlky a necháme vychladnout. Podáváme s úsměvem (ruce).
Hotová jumarináda Další porce A ještě jedna porce Takhle tlustý nudle!
Na obzoru Uliho vrcholové půlky Podáváme s úsměvem Nutriční a jiné hodnoty: Země původu - Grónsko obsah tuku/sádélka - 31 sádélek (29OS-mastné kyseliny, antiosidant 2AF) Doba přípravy - 3 dny, resp 1100 minut. Dietetické resumé - z valné většiny dobře stravitelné, nevhodné pro osoby s alergií na nudle Spřátelené drůbežárny: Tilak Singing Rock